Myytti murrettu: vuokralääkäreitä kohdellaan työssä eri tavalla kuin virkalääkäreitä

Kuvassa on tummahiuksinen Sanni Alanen, joka on Medikumppanin rekrytointikonsultti, KTM ja fysioterapeutti. Vihreällä taustalla profiilikuvan vieressä lukee valkoisin kirjaimin: On ensiarvoisen tärkeää, että lääkäreitämme kohdellaan hyvin ja tasapuolisesti.

Pohtiessani aihetta tähän blogiin, kysyin lääkäripuolisoltani, mitä ennakkoluuloja hänellä on vuokratyötä kohtaan, ja miksi hän ei työskentelisi vuokralääkärinä. Nyt varmaan mietit, miksei rekrytointikonsultin lääkäripuoliso jo työskentele Medikumppanilla. Puolustuksekseni kerron, että hänen erikoisalallaan työskennellään erikoissairaanhoidossa, mihin me emme rekrytoi.

Hän mietiskeli kysymystäni hetken ja vastasi, että eikös vuokralääkäreitä kohdella eri tavalla kuin virkalääkäreitä, eikös heidän odoteta tekevän enemmän kuin muiden ja työskentelevän itsenäisemmin? Vaikka hän onkin monissa asioissa oikeassa, niin tällä kertaa totesin saavani keskustelustamme hyvän aiheen Medikumppanin Myytti murrettu -blogisarjaan.

Myönnän heti, etten tietenkään voi luvata, ettei vuokralääkäreitä koskaan kohdeltaisi eri tavalla kuin virkalääkäreitä. Minun ja kollegoideni kokemuksen sekä lääkäreiden kanssa käymiemme keskustelujen mukaan se on kuitenkin harvinaista.

Olen työskennellyt Medikumppanilla nyt kaksi ja puoli vuotta, ja usea kollegani pitkälti toistakymmentä vuotta. Olemme keskustelleet satojen vuokralääkäreinä toimineiden kanssa vuosien varrella ja vain kourallisella heistä on kokemus siitä, että heitä olisi kohdeltu työssä eri tavalla kuin muita.

Pääosin lääkärit kokevat, että vuokralääkärinä toimiessaan he ovat sujahtaneet tasavertaiseksi osaksi työyhteisöä heti työjakson alusta lähtien.

Lääkärimme on otettu hyvin vastaan ja he ovat saaneet kattavan perehdytyksen. He eivät ole kokeneet, että olisivat joutuneet työskentelemään enemmän tai itsenäisemmin kuin muut. Vuokralääkärinä työskentely on näkynyt ainoastaan siinä, että työsopimuksessa lukee Medikumppani työnantajana.

Tästä kertoo myös se, että meidän kauttamme työllistyy paljon nuoria lääkäreitä ja kandeja. Monella heistä on toiveena ja vaatimuksenakin, että työssä on hyvä seniorituki tai kollega, jota konsultoida tarvittaessa. Nämä välitämme aina tiedoksi työpaikkaan. Jos senioritukea tai konsultointia ei ole tarjota kyseisessä paikassa, päätämme yhdessä, että se ei ole sillä hetkellä paras mahdollinen vaihtoehto ja jatkamme etsintää.

Suurimmassa osassa sote-alan työpaikoistamme ollaan valmiita ottamaan koppi myös kokemattomammista lääkäreistä ja tukemaan heitä työssään.

Joissain paikoissa vaaditaan enemmän kokemusta ja tällaisessa tilanteessa kerromme siitä avoimesti työnhakijalle. Keskustelemme lääkärin kanssa hänen työkokemustaustastaan ja pohdimme yhdessä, mikä voisi olla uran seuraava askel, ja mitä hän työltään toivoo.

Ylipäätään kuuntelemme herkällä korvalla lääkäreiden toiveita työpaikan suhteen ja pyrimme toteuttamaan ne. Lääkärimme ovatkin mitä erilaisemmissa elämäntilanteissa; esimerkiksi osa-aikatyössä tutkimustyön tai perhetilanteen takia.

Vuosien varrella on tullut vastaan muutama sellainen työpaikka, jossa vuokralääkärit ovat joutuneet erilaiseen asemaan suhteessa muihin lääkäreihin. Luonnollisesti he ovat kokeneet asetelman epäreiluksi. Joissakin tapauksissa avoin keskustelu lääkärin, meidän ja työpaikan edustajan välillä on auttanut ratkaisemaan ongelmat nopeasti. Vain muutamassa tapauksessa olemme jopa olleet pakotettuja lopettamaan yhteistyön kyseisen organisaation kanssa.

On ensiarvoisen tärkeää, että lääkäreitämme kohdellaan hyvin ja tasapuolisesti, kuten työsopimuslaki edellyttää.

Vuokratyö voi avata uusia uramahdollisuuksia ja tuoda mukanaan positiivisia yllätyksiä. Vuokratyön joustavuus on sen suurin etu: ei tarvitse sitoutua pitkään työjaksoon, vaan voit valita työjakson, joka juuri sinulle parhaiten sopii. Minun tehtäväni on työantajan kanssa pitää huolta siitä, että lääkäriä ja kaikkia sote-alan ammattilaisia kohdellaan työyhteisössä asiallisesti ja yhdenvertaisesti.

Ja mitä sitten vastasin puolisolleni? Tällä tavoin: tässä asiassa olet aika lailla väärässä ja olet tervetullut kokeilemaan vuokratyötä. Hän ei kuitenkaan vieläkään ollut valmis jättämään yliopistosairaalamaailmaa, mutta rekrytointikonsulttina jään sellaista hetkeä kärsivällisesti odottamaan.

Oletko sinä valmis antamaan vuokratyölle mahdollisuuden?

Kirjoittajasta. Sanni Alanen on Medikumppanin rekrytointikonsultti, KTM, fysioterapeutti ja lääkärin puoliso. Hänen mieluisin työtehtävänsä on keskustella lääkäreiden kanssa heidän uratoiveistaan ja -haaveistaan. Sannin mukaan suurimpia onnistumisia hänen työssään ovat hetket, jolloin lääkärille löytyy juuri hänen toiveitaan vastaava työ.