Tehdään arjesta juhlaa – Hyvinvointivalmentajan 5 vinkkiä sujuvaan arkeen

”Maailma on sinun, maailma on minun, maailma on tehty meitä varten. Vietämme arjessa suurimman osan ajastamme, joten tehdään arjesta juhlaa”, kirjoittaa toukokuun vieraskynäbloggaajamme Lauri Pyykkönen, Liikuntaterapia Golden Rainbow’n toimitusjohtaja.
 
Kulunutta 12 kuukautta voidaan kuvailla monella eri sanalla: Pelottava, kauhistuttava, raskas, erikoinen tai kummallinen ovat sanoja, joilla olen kuluvaa vuotta kuullut kuvailtavan. Varmaa on, että niin Suomessa kuin ympäri maailman vuodet 2020-2021 tullaan historiankirjoissa (tai Wikipediassa) kuvailemaan käänteentekevänä ja mullistavana hetkenä. 
 
Katse tulee kuitenkin mielestäni siirtää eteenpäin ja tulevan rakentamiseen. Akuutti kriisi on edelleen rajoitusten kautta monella toimialalla käynnissä. Samoin epävarmat tilanteet ovat kärjistäneet työyhteisöjen, perheiden, aikuisten ja lasten taloudellista ja terveydellistä tilannetta. Mikä tähän ratkaisuksi? Yhtä kaiken kattavaa vastausta tähän ei tietenkään ole.

Oma reseptini ja näkökulmani tulevan rakentamiseen löytyy arjesta ja siihen panostamisesta: Tehdään arjesta juhlaa. Arki on kuitenkin se asia, jossa suurimman osan ajastamme vietämme.

Mitkä asiat sitten vaikuttavat arjen sujumiseen? Haluan nostaa tähän viisi kohtaa, joilla uskon olevan vaikutusta arjen olotiloihin ja sujumiseen.
 
1. Ihmissuhteet.
Ihmissuhteilla on kiistaton vaikutus terveyteen ja niihin panostaminen kannattaa. Millaisen ilmapiirin ja tunneilmaston pystymme yhdessä luomaan tulevaan vuoteen 2021? Tästä olisi mielestäni tarpeen keskustella työyhteisön ja perheen piirissä. 
 
2. Elämän- ja työskentelyn tavat.
Arkeen vaikuttavat myös omat valintamme ja tekomme. Elämäntapojen kohdalla, jos tarve on, kannustan pieniin muutoksiin kerralla. Pienillä teoilla voi olla iso vaikutus. Esimerkiksi tunti lisää unta yössä, 20 minuutin kävely päivittäin tai vaikka tietoinen rauhoittuminen päivän aikana voivat olla näitä muutoksia. Myös työn tekniikkaa ja taktiikkaa on välillä hyvä tarkastella ja tarpeen tullen muokata sopivammaksi ja sujuvammaksi terveemmälle pohjalle.  
 
3. Talous.
Raha on yksi osa terveyttä ja työelämää, joka vaikuttaa niin yksilön kuin yritysten jokapäiväiseen elämään. Kulunut vuosi on monella toimialla ympäri maailman ollut pandemian johdosta katastrofaalinen. Uskon jokaisen meistä odottavan pandemian hellittämistä, rajoitusten purkua ja talouden avautumista niiltä osin, kuin se ei ole pandemian aikana ollut mahdollista.
 
4. Unelmat & tavoitteet.
Kun listan kolme ensimmäistä kohtaa ovat kunnossa, on mielestäni unelmien tavoitteleminen terveellä pohjalla. Olen kuullut lauseen: ’’Yksi vuosi sisältää 365 mahdollisuutta.’’ Kysymys kuuluukin, kuinka nuo mahdollisuudet käytämme?  
 
5. Valmius muutokseen.
Välillä elämässä tulee vastaan tilanteita, jolloin asiat eivät toimi. Muutoksen tekemisen avulla elämäntilanteisiin voidaan vaikuttaa. Kolme kysymystä helpottamaan muutosta ja sen tekemistä: 
 
1) Mikä muutos on tehtävä? 
2) Miksi muutos on tehtävä? 
3) Miten muutos tehdään käytännössä? 

Jotta muutosmatkalle voi lähteä, vaatii se pysähtymistä ja asioiden pohtimista ennen muutoksen toteuttamista.

Kannustukseni muutokseen läpiviemiseen on:

Muutos, mutkikas tie on ja matkanteko voi kestää,
mutta älä anna minkään muutoksen ja paremman arjen toteutumista estää.

Kaikkea hyvää tähän hetkeen & tulevaan toivottaen. Katsetta kevääseen siirtäen: Tehdään arjesta juhlaa. 

Lauri Pyykkönen 
Toimitusjohtaja 
Liikuntaterapia Golden Rainbow Oy 
Helsinki, Finland, the world 

Kirjoittajasta

Kuka: Lauri Pyykkönen, 31, kotoisin Helsingistä 
Työ: Toimitusjohtaja, Liikuntaterapia Golden Rainbow Oy – www.goldenrainbow.fi  
Koulutus: Haaga-Helia AMK, Liikunnanohjaaja AMK
Opinnäytetyö: Liikunta masennuksen hoidossa
Perhe: Parisuhteessa, ei lapsia 
Harrastukset: Monipuolinen liikunta, lukeminen, oleilu 
Missä olen 10 vuoden päästä? Suomessa tai ulkomailla elämässä tasapainoista arkea.