Lääkärit ovat jo kautta aikain toimineet ammatinharjoittajina. Nyt sama mahdollisuus halutaan tuoda selkeämmin myös hoitohenkilöstölle Medikumppanin järjestämän yrittäjyyskoulutuksen myötä. Kentällä iloitaan konkreettisista toimista, joilla pyritään vaikuttamaan hoitajien hyvinvointiin ja työtyytyväisyyteen.
Terveydenhuollon ammattilaisten rekrytointiin erikoistunut Medikumppani Oy järjestää hoitoalan henkilöstölle uudenlaisen ammatinharjoittajakoulutuksen. Ajatuksen taustalla on huoli hoitohenkilöstön työhyvinvoinnista ja jaksamisesta, johon pyritään yrittäjyyden kautta tarjoamaan helpotusta.
Tammikuussa alkavan, kuuden kuukauden mittaisen etäkoulutuksen toteuttajaksi valikoitui Rastor-instituutti, jossa on vuosien kokemusta hyvinvointialan yrittäjäkoulutuksista. Koulutukseen voi osallistua kuka tahansa yrittäjyydestä kiinnostunut hoiva-alan ammattilainen myös oman työnsä ohessa. Kentällä koulutusmahdollisuus otetaan vastaan riemastuneena.
”Medikumppanin aloite on ihan loistava, vastaavanlaiseen mahdollisuuteen en ole ennen törmännyt. Jos itse olisin nyt valmistuva sairaanhoitaja tai lähihoitaja, perustaisin välittömästi oman toiminimen ja myisin omaa työpanosta itse määrittämälläni tuntihinnalla sairaaloihin ja yksiköihin”, toteaa Wallaton Oy:n perustajiin kuuluva, toimitusjohtaja Pia Nurme.
Wallaton on viiden terveydenhuollon ammattilaisen omistama yritys, joka tuottaa kotihoitoa pääsääntöisesti vanhuksille, vammaisille ja lapsiperheille kuudella eri paikkakunnalla Suomessa. Nurme on itse taustaltaan sairaanhoitaja sekä terveystieteen maisteri. Hänellä on pitkä tausta sote-alalta myös julkiselta puolelta ja pystyy sen kautta peilaamaan asiaa eri tulokulmista.
”Tällä hetkellä tilanne kentällä on huolestuttava. Työkuorma on kova, ihmiset ovat väsyneitä. Siksi valumaa muille aloille on paljon, samalla hoitoalalle hakeutuvien määrä on entistä alhaisempi. Tilanne on merkittävästi huonontunut viimeisen vuoden aikana, eikä syy ole yksin koronapandemiassa”, Nurme korostaa.
Tukea ammatinharjoittajille
Wallattomalla työskentelee lähes 50 hoitajaa, joista noin puolet ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia ja puolet tuntityöntekijöitä. Ammatinharjoittajina hoitajat voivat säädellä työaikaansa ja työskentelytapojaan joustavammin. Poissaolojen aikana, sairaustapauksissa tai lomien aikana Wallattoman keikkatyöläiset toimivat sijaisina.
Vaikka lääkärit ovat kautta aikojen toimineet ammatinharjoittajina, hoitajien näkökulmasta mahdollisuutta tuodaan Nurmen mukaan esiin aivan liian vähän. Hän toivoo, että hoitajakoulutuksessa panostettaisiin enemmän yrittäjätaitoihin myös ammattikorkeakoulutasolla. Nurme käykin luennoimassa yrittäjyydestä myös oppilaitoksissa. Ammatinharjoittajina toimivien sairaanhoitajien ja lähihoitajien vähäinen määrä on osaltaan Wallattoman kasvun hidasteena. Yhteistyötä henkilöstön saatavuusasioissa on tehty tiiviisti Medikumppanin kanssa.
Nurmen mukaan moni hoitaja kokee, että työ on turvallisempaa aloittaa ensin työsuhteessa. Wallaton pyrkii osaltaan helpottamaan yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä tarjoamalla tukea muun muassa asiakaslaskutuksen, perinnän, asiakastietojärjestelmien tarjoamisen ja työvaatteiden kautta. Yrittäjiä myös avustetaan myynnissä, markkinoinnissa ja viestinnässä. Teknisen tuen lisäksi yhtiön filosofiaan kuuluu vahva ammatillinen ja kollegiaalinen tuki.
Hoitoalan ongelmaan ei ole vain yhtä ratkaisua, uusia aloitteita, konkreettisia tekoja ja yhteistyötä tarvitaan paljon. Nurme toivoo Medikumppanin tarjoaman koulutusmahdollisuuden herättävän ajatuksen kipinän myös sellaisissa hoitajissa, jotka eivät tältä seisomalta olisi harkitsemassa yrittäjäksi ryhtymistä.
”Elämme sellaista aikaa, että hyville hoitajille riittää kyllä töitä. Yrittäjyyttä kannattaa kokeilla, sillä aina pääsee takaisin työsuhteeseen. Nyt on hoitajien markkinat, oma osaaminen ja ammatillisuus kannattaa hinnoitella. Tämä on se momentum.”
Haku Yrittäjyyden ABC -koulutukseen on nyt auki!
Lähetä hakemuksesi ja CV:si 21.11.2021 mennessä osoitteeseen info@medikumppani.fi ja kirjoita otsikoksi “Yrittäjyyden ABC” . Kerro hakemuksessa, miksi sinä haluaisit mukaan Yrittäjyyden ABC -koulutukseen.
>> Lue lisää koulutuksen ohjelmasta ja aikataulusta.
Teksti: Jasmine Jussila/Presser