Hoitajien lakon myötä hoitoalalla on tapahtunut selvä muutos. Pitkään pinnan alla kyteneet asiat ovat ryöpsähtäneet pintaan. Nyt hoitajat puhuvat suunsa puhtaaksi raskaista työoloista, sietämättömästä työtaakasta, olemattomasta urapolusta ja riittämättömästä palkasta.
Hoitajapula on ollut pitkään osa sote-alan arkea. Töitä on tehty venyen ja pelastaen potilaat ja työnantaja kerta toisensa jälkeen pulasta. Hoitajien puutevuorot työvuorolistoilla ovat olleet potilasturvallisuuden näkökulmasta ongelma jo vuosien ajan. Silti potilaiden turvallinen hoito on vasta nyt noussut kunnolla otsikoihin.
Yksi asia ei hoitoalan hurlumheissä muutu. Hoitajat pitävät työtään merkityksellisenä ja tärkeänä. Hoitajan ammatti on ollut monelle unelmien ammatti. Työoloista ei voi aina sanoa samaa. Siksi hoitotyön tulevaisuus herättää meissä kaikissa suurta huolta.
Mikä sitten neuvoksi? Hoitajia tulisi vihdoin kuulla niin, että jäljelle jää aito kuulluksi tulemisen kokemus. Palkitsemisjärjestelmä tulee pikaisesti korjata ja palkkoja tarkastaa ylöspäin. Banaani tai muutaman euron kuukausikorotus kiitoksena vaativasta hoitotyöstä on lähinnä vinoilua.
Kaikkein tärkeintä olisi kehittää hoitajien kohtaamista. Rakentava, myötäelävä ja arvostava kohtaaminen onnistuu vielä liian harvalla sote-alan työpaikalla. Hoitotyön kehittäminen on tuomittu epäonnistumaan, jos nämä arkisen työn rakennuspalikat puuttuvat.
Moni hoitaja on pettynyt tuotuaan oman työnsä asiantuntijana esiin hoitotyön olosuhteiden epäkohdat. Mikään ei ole sen turhauttavampaa kun todeta, ettei omassa työssä elintärkeät asiat muutu, vaikka niistä puhuisi kuinka rohkeasti tahansa ääneen. Onneksi hyssyttelyn aika on nyt ohi.
Koronapandemian jälkeen yhä useampi hoitaja kokee uupuvansa. Siitä syystä työssä jaksamiseen on pakostakin satsattava aivan uudella tavalla. Se tarkoittaa rekrytointietujen, perehdytyksen, mentoroinnin ja työnohjauksen laittamista kuntoon. Empaattista vuoropuhelua hoitotyön raadollisuudesta, kriiseistä, stressistä ja työstä palautumisen keinoista. Sitäkin, että vaikkapa työterveyshuollosta tilataan laajat palvelut hoitajien käyttöön. Työajoilta vaaditaan nyt parempaa mukautumista hoitajan muun elämän tahtiin.
Tehokasta, laadukasta ja säästöjä tuottavaa hoitoa on totuttu höyläämään hoitajien selkänahasta ja kiltteydestä. Siihen on tultava muutos, sanovat hoitajat nyt yhteen ääneen. Tärkeintä on, että jokainen hoitaja saisi tehdä työnsä potilaansa parhaaksi niin hyvin kuin osaa. Siksi olisi aika avata keskustelu hoitajan työrauhasta.
Yhä harvenevasta hoitajajoukosta kannattaa pitää kiinni kaikin mahdollisin keinoin. Väitän, ettei meillä ole enää varaa ohittaa hoitajien vaatimuksia. Siksi on syytä kysyä aivan tosissaan, että viekö inhimillinen kohtelu, reilu johtaminen ja järkevä palkkakuoppakorotus meidät kaikki vararikkoon vai ei?
Kirjoittaja: Jan Holmberg, sairaanhoitaja (YAMK), kouluttaja ja tietokirjailija, janholmberg.weebly.com.
>> Tutustu Medikumppanin hoitajan tarinaan.
>> Lue lisää hoitotyön herättämistä tunteista ja voimavarakeskeisestä tavasta kohdata niitä.