Ammatinharjoittajakoulutus tuo hoitoalan osaajille vaihtoehdon ja väylän parempaan työhyvinvointiin

Terveydenhuollon ammattilaisten rekrytointiin erikoistunut Medikumppani Oy järjestää hoitoalan henkilöstölle uudenlaisen ammatinharjoittajakoulutuksen. Yrittäjyydellä uskotaan olevan positiivinen vaikutus sekä hoitoalan osaajien työhyvinvointiin että hoitotyön houkuttelevuuteen.

Hoitotyön kuormittavuudesta ja hoitohenkilöstön työpahoinvoinnista on puhuttu jo vuosia, mutta konkreettisia tekoja tilanteen ratkaisemiseksi ei vielä ole tehty. Vaikka hoitajat pitävät työstään, kokemus arvostuksen ja autonomian puutteesta heijastuu hoitohenkilöstön uupumuksena. Tämä selviää Medikumppani Oy:n teettämästä Unelmien hoitotyö -tutkimuksesta, johon vastasi noin 700 hoitajaa keväällä 2021.

Toimitusjohtaja Teija Koskinen huomauttaa, että hoitoalaa käsittelevissä keskusteluissa keskitytään herkästi vain palkkakysymyksiin. Kyse on kuitenkin myös muusta kuin numeroista ja tilastoista. Uupumuksen taustalla on usein kokemus hallinnan tunteen menetyksestä.

– Minkään suuruinen palkka ei yksinään muuta tilannetta pysyvästi, jos toimintakulttuuri ei muutu eikä nähdä juurisyitä hoitajien hädälle. Työhyvinvointi rakentuu pitkälti siitä, että saa tehdä itselleen mielekästä työtä, kokee onnistumisia ja tuntee itsensä arvostetuksi. Näistä lähtökohdista syntyi ajatus hoitajille suunnatusta ammatinharjoittajakoulutuksesta.

Yrittäjänä lisää autonomiaa

Hoitoalan henkilöstölle tarjotaan nyt väylä parempaan hyvinvointiin ammatinharjoittajakoulutuksen kautta. Medikumppanin järjestämään koulutukseen voivat osallistua matalalla kynnyksellä kaikki yrittäjyydestä kiinnostuneet hoitoalan osaajat. Ammatinharjoittajana hoitaja voi paremmin vaikuttaa omiin työtunteihin ja palkkatasoon. Uudenlaisen työllistymisvaihtoehdon toivotaan houkuttelevan myös alalle palaajia, jotka saavat työhön kaipaamaansa autonomiaa yrittäjyyden myötä.

Tammikuussa 2022 alkava puolen vuoden pituinen koulutusjakso on pilotti, jossa koulutuskumppanina toimii Rastor-instituutti. Vastuukouluttaja Katriina Nurmiolla on vuosien kokemus hyvinvointialan yrittäjäkoulutuksista. Nurmion mukaan alan yrittäjillä on usein vahva missio, mutta talousasiat opitaan kantapään kautta. Koulutuksessa jumpataan kannattavan liiketoiminnan rakentamista ja laaditaan liiketoimintasuunnitelma.

– Koulutuskokonaisuus on suunniteltu aloittavan yrittäjän näkökulmasta, se on yrittäjyyden ABC. Mukana matkalla on neljä inspiroivaa kouluttajaa, jotka antavat konkreettisia työkaluja yrittäjän arkeen.

Etäkoulutuspäiviä on kerran kuukaudessa ja rakenteeltaan kokonaisuus on suunniteltu työn ohessa suoritettavaksi. Tavoitteena on, että kuuden kuukauden opintokokonaisuuden suoritettuaan osallistujalla on hyvät edellytykset oman toiminimen tai osakeyhtiön perustamiseen.

Vaihtoehtoja tarvitaan

Teija Koskinen uskoo, että pienikin toimija voi saada aikaan suuren muutoksen, jos sillä on tahto ja rohkeus tehdä aloitteita. Medikumppanin tavoitteena on tehdä terveydenhuollon työyhteisöistä toimivampia, osaavampia ja hyvinvoivia.

– Kyse on siitä, ollaanko valmiita uudenlaisiin tekoihin. Tässä vaiheessa kaikki kokeilut parantavat nykytilaa ja tämä on yksi vaihtoehto. Toivottavasti hallitus seuraa perässä vastaavanlaisten aloitteiden kanssa.

Haku koulutukseen nyt auki

Hakuaika koulutukseen on auki 21.11.2021 saakka. Lähetä siis meille hakemuksesi ja CV:si 21.11.2021 mennessä. Kerro hakemuksessa, miksi sinä haluaisit mukaan Yrittäjyyden ABC -koulutukseen. Lähetä hakemus osoitteeseen info@medikumppani.fi ja kirjoita otsikoksi “Yrittäjyyden ABC”.

Etämuotoiseen koulutukseen otetaan yhteensä 20 opiskelijaa. Vastaamme jokaiselle hakijalle, ja valituksi tulleille ilmoitamme 29.11.2021.

Lisätietoja koulutuksesta antaa Teija Koskinen, teija.koskinen@medikumppani.fi, p. 040 355 8908. Soittoajat Teijalle tiistaisin klo 9 – 10 ja torstaisin klo 16 – 16:30.

>> Lue lisää koulutuksen aikataulusta ja sisällöstä

>>Unelmien hoitotyö -tutkimus

>>Yrittäjyyden ABC 2023