Vastuullisuus Medikumppanilla – pienet teot, suuri merkitys

Vastuullisuus tarkoittaa Medikumppanilla muuta kuin sanoilla kikkailua. Se on lupaus välittää – potilaista, työtovereista ja yhteiskunnasta. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa heille, jotka työskentelevät kliinisessä työssä tämän lupauksen eteen päivittäin? Tämän päätin selvittää, kun lähdin haastattelemaan Medikumppanilla työskenteleviä sote-alan ammattilaisia.

Sitoutumista ja yhteisöllisyyttä terveydenhuollon arjessa

Ensinnäkin vastuullisuus merkitsee työntekijöillemme sitoutumista potilaiden hyvinvointiin. Se tarkoittaa, että he kuuntelevat herkällä korvalla potilaiden tarpeita, kunnioittavat heidän itsemääräämisoikeuttaan ja pyrkivät tarjoamaan parasta mahdollista hoitoa kaikissa tilanteessa.

Vastuullisuus on myös yhteisöllisyyttä. Tiedämme, että sote-alalla voi olla välillä vaativia ja stressaavia työtilanteita. Vastuullisessa työympäristössä työntekijämme voivat luottaa siihen, että heitä tuetaan ja kannustetaan. Se tarkoittaa Medikumppanilla käytännössä avointa kommunikaatiota, reilua kohtelua ja mahdollisuutta jakaa niin ilot kuin haasteetkin yhdessä.

Matka kohti terveempää sote-huomista

Kolmanneksi vastuullisuus on kestävän tulevaisuuden rakentamista. Ymmärrämme, että terveydenhuoltoalan päätökset vaikuttavat ihmisten elämään pitkällä aikavälillä. Se tarkoittaa arkisessa työssä vaikkapa viisaita hoitopäätöksiä ja resurssitehokasta toimintaa.

Vastuullisuutta on myös ammattilaisen oppiminen ja jatkuva kehittyminen. Sote-ala kehittyy jatkuvasti, ja ammattilaisten on pysyttävä ajan tasalla uusimmista tutkimuksista, hoitokäytännöistä ja teknologian mahdollisuuksista. Se tarkoittaa sitoutumista elinikäiseen oppimiseen, ammatilliseen kehittymiseen ja parhaiden käytäntöjen omaksumiseen. Medikumppani huolehtii työntekijöidensä ammatillisen osaamisen kehittämisestä tarjoamalla kaikille työntekijöilleen vuosittain koulutusrahaa ja -mahdollisuuksia.

Pienet vastuulliset teot suurten saappaiden sijasta

Voi olla, että saappaat tuntuvat isoilta ja edellä mainitut sanat ideologisilta sote-alan ammattilaisen korvaan. Kysymys ei ole isoista sanoista, vaan pienistä vastuullisista teoista työarjen lomassa.

Jos et muuta muista Medikumppanin vastuullisuuslupauksista, niin muista ainakin tämä: välittäminen. Se on kaikkein tärkein ja vastuullisin teko maailmassa. Sen jälkeen voi vaikkapa ottaa toisen askelen kohti vastuullisuutta. Jokainen aito pieni teko, sana tai halaus tekee maailmasta mukavamman paikan meille kaikille.

Kirjoittajasta. Karoliina Odda on Medikumppanin kehityspäällikkö, joka kuuntelee työntekijöidemme ja asiakkaidemme kokemuksia herkällä korvalla, ja tarttuu kehitysideoihin aktiivisesti. Karoliina uskoo, että jokainen voi paremmin silloin, kun saa tehdä työnsä hyvin.