Katso taaksepäin ja kiitä. Katso eteenpäin ja luota.

terveydenhuolto

Katso taaksepäin ja kiitä. Katso eteenpäin ja luota. Nämä aikanaan Urho Kekkosen lausumat sanat sopivat juuri tähän hetkeen, sillä taas on tullut aika paketoida yksi suuren välittämisen vuosi. Terveydenhuollon alaa ja jaksamista on koeteltu rajusti kuluneena vuonna ja se näkyi myös Medikumppanilla.  Suuri tekijätarve vaati vuosittaisten rekrytointien määrän kasvattamista entisestään jopa 75 %. Vuoden 2021 aikana Medikumppani on rekrytoinut useita satoja terveydenhuollon asiantuntijoita ympäri Suomen. Jokaisen rekrytoinnin tavoitteena on ollut ennen kaikkea edistää toiveittenne urapolkuja, tuoda arkeenne joustoa, edistää jokaisen työssäjaksamista ja tarjota parempia työoloja, sekä kilpailukykyisempää ja oikeudenmukaisempaa kompensaatiota tehdystä työstä.   

Viimeiseen 12 kuukauteen on mahtunutkin monenlaisia hetkiä, joita voi ylpeydellä muistella nyt näin jälkeenpäin, kaikesta selvittiin ja upeasti onnistuttiin. Tällä kirjoituksella haluan kunnioittaa myös kaikkea sitä, mitä olemme saavuttaneet yhdessä.   

Tammikuussa 2021 Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL nosti Medikumppanin mukaan Vastuullinen henkilöstöpalveluala -kampanjaan (11.1.–21.2.2021). Sen tavoitteena oli tuoda esiin henkilöstöpalveluyritysten ansiokasta työtä tulevaisuuden työmarkkinoiden ja oikeudenmukaisemman työelämän rakentajina. Oli suuri kunnia saada tunnustusta alamme kattojärjestöltä vastuullisesta toiminnastamme, sillä juuri nimenomaan vastuullisuus on kaikkea toimintaamme ohjaava arvo; kivijalka, jolle koko yritystoimintamme perustuu. Meille on tärkeää, että sanamme siirtyvät tekoihin ja että teiltä saamamme palautteet ohjaavat meitä kehittämään toimintaamme entistä paremmaksi. Kiitos palautteista ja kehitysehdotuksista kuuluu siis teille. Yhdessä olemme aina enemmän. 

Alkuvuodesta pyöräytettiin virallisesti käyntiin myös Medikumppanin hoitajavektori. Valtakunnalliset koronarokotusprojektit toimivat loistavana moottorina uudelle liiketoiminnalle ja hoitajaresurssimme kasvoivat silmissä. Tänä päivänä reilu kolmannes Medikumppanin liikevaihdosta syntyy hoitajarekrytoinnista. Miten upeaa onkaan ollut laajentaa palveluitamme ja tukea hoitoalaa suuressa tekijäpulassa. Hoitajilta saamamme positiiviset palautteet ovat olleet suurin kiitos, mitä olisimme kovasta työstämme voineet saada. Jokainen niistä lämmitti suuresti mieltämme. 

Keväällä blogitarjontamme rikastui, kun neljä terveyden ja hyvinvoinnin parissa toimivaa asiantuntijaa kirjoittivat medikumppanilaisille tärkeistä ja kiinnostavista aiheista. Maaliskuussa sairaanhoitaja ja terveystoimittaja Nina Sarell kirjoitti, mitä kaikkea sairaanhoitajan ammatti onkaan hänelle mahdollistanut ja miten sairaanhoitajan työstä tuli hänelle elämänsä seikkailu. (Kevät)auringosta ja sen mahdollisista terveyshaitoista varoitteli taas ihotautilääkäri Atte Kivisaari maaliskuussa ja kuten niin moni meistä tietääkin, korostuu työkyvyn arvo tulevaisuudessa etenkin sote-alalla, siitä meille tarkemmin kertoi väitöstutkija ja Freia Oy:n toimitusjohtaja Antti Äikäs. Viimeisenä vieraskynänä toimi liikuntaterapia Golden Rainbow’n toimitusjohtaja Lauri Pyykkönen, joka tarjosi meille kaikille 5 hyvinvointivinkkiä sujuvampaan arkeen. Lämmin kiitos jokaiselle vieraskynäilijällemme ajatuksia herättävistä ja upeista kirjoituksista. Yhteistyössä on voimaa. 

Lähivuosien aikana Medikumppani on toteuttanut kolme erillistä kyselyä kartoittaakseen terveydenhuollon nykytilaa mm. työssäjaksamisen, johtamisen ja työolojen näkökulmasta. Haluamme ennen kaikkea ymmärtää, miten voisimme parantaa nykytilaa kehittämällä omaa toimintaamme. Meille tärkeintä on ollut kuulla asiat sellaisena kuin ne ovat, kaunistelematta. Kyselyihin on vastannut kaiken kaikkiaan lähes kolme tuhatta terveydenhuollon asiantuntijaa: lääkäriä, hammaslääkäriä, lääketieteen opiskelijaa, sairaanhoitajaa, lähihoitajaa tai bioanalyytikkoa ja tutkimuksia on kommentoinut aina alansa osaavimmat ammattilaiset. Koska hoitajien ahdingosta puhutaan paljon ja liiketoiminta oli meille varsin tuore, halusimmekin tänä keväänä selvittää, millainen se sitten olisikaan se unelmien hoitotyö.

Kyselyyn vastasi n. 700 hoitajaa ja vastaukset olivat hyvin selkeät: oikeudenmukainen kompensaatio, työn autonomia, hyvä työyhteisö ja johtaminen sekä saatava tuki tekevät työstä ja työyhteisöstä vetovoimaisen. Näiden asioiden tulisi olla jokaisen oikeus, ei asia, jonka eteen on erikseen taisteltava. Siksipä olemme tässäkin halunneet tukea jokaista työntekijäämme vastaamalla näihin toiveisiin parhaamme mukaan oman toimintamme avulla.  

Syksy oli Medikumppanilla melkoista hulinaa. Vuosien haaveemme brändivideosta toteutui pitkän työn jälkeen, kun Nawras Odda tiimeineen kiteytti toimintamme ytimen koskettaviksi sanoiksi, kuviksi ja ääniksi. Kun töissä on hyvä olla, pysyvät ne tärkeimmät asiat kirkkaana mielessä ja silloin on helppo muistaa, miksi. Niinhän se on. Videon ensi-iltaa vietettiin syyskuussa Turun Kinopalatsin pääteatterissa.  Videon pääset katsomaan tästä

Syyskuun puolivälissä Future Nordic Hospitals– virtuaalitapahtuma kokosi yhteen 700 skandinaavista sairaalapäättäjää keskustelemaan terveydenhuollon tulevaisuudesta. Olimme tuolloin mukana kertomassa miten ja millä keinoin meillä Medikumppanilla on ratkottu työntekijöiden työssäjaksamisen haasteita tai edistetty hyvinvointia. Puhujakollegana toiminut Suhail Mirza jakoi puolestaan NHS:n ja terveydenhuollon tuoreimpia kuulumisia Englannista. Uskomme vahvasti, että voimme oppia toinen toisiltamme paljon, myös maarajojen yli. 

Ylläpitääksemme toimintamme korkeaa laatua alati yltyvässä terveydenhuollon tekijäpulassa, myös Medikumppanin tuli kasvattaa toimihenkilöidensä määrää tänä vuona. Tiimimme vahvistui elokuussa kahdella upealla rekrytointikoordinaattorilla, kun Ninni-Maria Tuominen ja Laura Karjalainen liittyivät seuraamme. Nämä tehopakkaukset vastaavat tätä nykyä pitkälti yrityksemme lääkärikontaktoinneista. Tämän lisäksi lokakuussa joukkoomme liittyi mahtava markkinoinnin moniosaaja Riikka Seppälä, jonka osaamisen myötä tavoitteenamme on tuottaa myös teille lisää erilaisia aineistoja etenkin oman jaksamisenne tueksi.   

Hyvä vuorovaikutus, vaikuttava ja onnistunut kohtaaminen on kaikkien etu ja siitä voi aina oppia lisää. Ainahan ne kohtaamiset eivät ole helppoja ja siksipä niitä on hyvä myös harjoitella säännöllisesti turvallisessa ympäristössä, jotta niissä tilanteissa voisi jatkossa kokea itsensä vahvemmaksi ja varmemmaksi. Vuonna 2021 supersuosittu Medikumppanin ja Loistavien valmentajien yhteinen Potilaan kohtaamisen valmennus tarjosi tunne-, vuorovaikutus- ja kommunikaatiotyökaluja kliinisen työn rinnalle jopa sadalle (100) terveydenhuollon ammattilaiselle. Valmennuksia jatkamme taas ensi vuonna. Tulevat valmennuspäivät ovatkin nyt jo julkaistu ja löydät ne täältä. 

Yksi Medikumppanin keskeistä tavoitteista on myös osallistua alan yhteiskunnallisiin keskusteluihin terveydenhuollon nykytilan kehittämiseksi. Yksi tähän suuntaavista aloitteista lanseerattiin syyskuussa, kun tiedotimme tammikuussa 2022 starttaavasta hoitajille suunnatusta Yrittäjyyden ABC- koulutuksesta.  Koulutuksen tavoitteena on mm. tarjota hoitajille lisää vaihtoehtoja, mahdollistaa työn autonomia ja mahdollisuus vaikuttaa omaan ansaintaan. Koulutuksen kesto on puoli vuotta, se järjestetään yhteistyössä Rastor- Instituutin kanssa ja koulutuksessa aloittaa toistakymmentä hoitajaa. 

Kun katsomme yhdessä taaksepäin, ei voi muuta sanoa kuin KIITOS. 

Kiitos teille jokaiselle arvokkaasta ja ansiokkaasta työstänne. Ilman teitä, ei olisi meitä. Kristallipalloa ei meillä ole, emmekä tulevaisuutta siten voi ennustaa ja silti uskon vakaasti, että yhdessä, toinen toistamme tukien, selviämme mistä vain. Toivotan jokaiselle sydämellistä joulunaikaa ja vastaanotetaan yhdessä, luottavaisin mielin, uusi upea vuosi 2022.  

Teija Koskinen, Toimitusjohtaja, Medikumppani Oy